Placuszki z wiórkami i mlekiem kokosowym (kokosowe pancakes)
Prawem serii- dziś też placuszki. Absolutne wyjątkowe, bo kokosowe. Z wiórkami i mlekiem kokosowym wewnątrz, podane z dodatkową, uprażoną porcją grubych wiórków i mango. Ambrozja.
To pobudzająca porcja tropikalnych smaków, idealna na zaspany poranek. Słoneczne mango w jesienny poranek- to jest to!
Proporcje na 8-10 placków.
Placuszki z wiórkami i mlekiem kokosowym (kokosowe pancakes) Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- maślanka - 1/2 szklanki
- mleko kokosowe - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- cukier - 1 łyżka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- wiórki kokosowe - 1/3 szklanki
- mango - 1 szt, do podania
Wymieszaj osobno suche i mokre składniki (maślankę, mleko kokosowe, esencję waniliową i jajko).
Połącz obie grupy składników. Gotowe ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię teflonową (smażyłam bez tłuszczu). Smaż na złoto z obu stron.
Podawaj z pokrojonym mango, posypane wiórkami kokosowymi, opcjonalnie polane dodatkowo miodem/złotym syropem/syropem klonowym.