Placuszki z serka wiejskiego
Korzystając z niespiesznych poranków dogadzam sobie śniadaniowo. Dziś zajadałam się placuszkami z serka wiejskiego. Smak serka dominuje, więc dla smakoszy placuszków serowych będą idealne. Same w sobie nie są zbyt słodkie, dzięki czemu można poszaleć z dodatkami. Na zdjęciach widoczny jest krem kawowy, ale równie dobre będą polane syropem klonowym lub ulubionym dżemem.
Przepis zaczerpnięty od Sue. Wyszło mi 8 placuszków.
Składniki:
- opakowanie serka wiejskiego
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- jajko
- łyżeczka cukru [u mnie fruktoza]
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć placuszki na dobrze rozgrzanej, lekko wysmarowanej olejem patelni teflonowej*. (Trwa to troszkę dłużej niż przy tradycyjnych placuszkach- trzeba odrobinę poczekać aby nie 'połamały się' przy przewracaniu na drugą stronę).*smażyłam na suchym teflonie. żadnych problemów z przewracaniem.