Placuszki z ricotty w truskawkowo - lawendowym sosie
Placuszki ze świeżymi, sezonowymi owocami latem goszczą u mnie bardzo często .
Eksperymentuję z ciastem, jego konsystencją i kombinacją składników.
Tym razem bardzo proste , wszystkim znane placuszki z ricottą .....ale ważniejsze są tym razem dodatki smakowe. Zerwałam właśnie świeże kwiaty lawendy i musiałam dodać je do moich placuszków.
......cóż za zapach..........! Składniki: /6 różnej wielkości placuszków/
- 125 g ricotty
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
oraz
- szklanka świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- kwiaty lawendy do smaku
Wykonanie:
-W garnuszku podgrzać sok z cukrem i 1/4 szklanki wody -Wrzucić gałązkę kwiatów lawendy. -Podgrzewać do chwili, aż cukier się rozpuści. -Wyjąć gałązkę. -Ciepłym syropem zalać obrane i pokrojone truskawki. -Odstawić, by owoce przeszły smakiem syropu. -Jajka i ser wymieszać w misce. -Dodać mleko,cukier waniliowy i mieszając dodać mąkę z proszkiem i szczyptę soli. -Jesli ktoś lubi może dla podkreślenia i wzmocnienia smaku wrzucić do ciasta kilka kwiatów. -Ciasto jest gotowe, kiedy składniki połączą się i utworzą gładką, jednolitą masę. -Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką ilością oleju, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. -Upieczone placki podawać na ciepło z przygotowanym sosem truskawkowo-lawendowym.