Placuszki z ricotty nadziewane musem jabłkowym
Mięciutkie, puszyste placuszki z ricotty z dodatjkiem otrębów pszennych
przekładane ciepłym musem z jabłek.
Jest to danie , które serwuję sobie niekiedy na obiad, nigdy na śniadanie. Od dziecka wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki, naleśniki jadłam na drugie danie i nie mam pojęcia jak smakują na śniadanie..../jasne ,że tak samo....ale...........tak już chyba zostanie..
Składniki / ok. 8szt/
- 120 g serka ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- ok.100 ml mleka / ilość może ulec zmianie w zależności od gęstości ciasta/
- ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- oliwa lub olej do smażenia
- mus z jabłek do przekładania/ ilość wg uznania/
Wykonanie: Mus: -Mus jabłkowy należy przygotować z kilku sztuk jabłek, a ilość jest zupełnie dowolna , zależy jak dużo musu chcemy nałożyć na nasze placuszki / większa ilość z pewnością się nie zmarnuje/. -Jabłka należy obrać, usunąć gniazdka i pokroić na ósemki. -Skropić sokiem z cytryny. -Umieścić w rondelku o grubym dnie i podlać niewielka ilością wody. -Dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. -Jeśli wymaga od czasu do czasu podlać odrobiną wody. -Dodać szczyptę cynamonu , kto chce: cukier do smaku lub sok z cytryny, rodzynki / nie dodawałam/.
Placuszki; -Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem , wlać połowę mleka. -Dodać mąkę, otręby sól, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. -Białko ubić i delikatnie połączyć z masą. -Dodać pozostałą część mleka. Ciasto powinno być dość gęste. -Patelnię/ z nieprzywierającą powłoką/ rozgrzać, posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju. -Kłaść łyżką małe , płaskie placuszki i piec z obu stron na złoty kolor. /często piekąc placuszki przykrywam patelnię pokrywką, wówczas ładnie rosną/ -Upieczone placuszki układać na ogrzanym talerzu , można przykryć folią aluminiową lub drugim talerzem, by nie ostygły
Gotowe placuszki przełożyć musem jabłkowym.