Placuszki z kaszy jaglanej (bezglutenowe)
Placuszki jaglane zero weste z kaszy jaglanej. Nic nie zapowiadało, że placuszki się dziś pojawią ponieważ miałam co do kaszy inny pomysł. Ale ugotowałam jej za dużo. Część poszła do lunchboxa, a reszta na placuszki. Moje są bez skrobi ziemniaczanej, dodałam do nich mąką owsianą, ponieważ smażone bez skrobi lubiły się przełamywać. Dodatek mąki owsianej spowodował, że placki się nie łamią.
Składniki na 4 porcje:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka migdałowego
1 cukier waniliowy np. z ksylitolem
1/2 szklanki mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
owoce sezonowe, syrop imbirowy
lub klonowy, mięta, płatki migdałowe
olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłusczu
Przygotowanie:
Kaszę zmiksować z napojem migdałowym na gładko, dodać mąkę owsianą i resztę składników. Wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlewać po łyżce ciasta i smażyć na złoto. Podać z ulubionymi dodatkami.