Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami
Jeśli zerkacie na mój Instagram (TU LINK) pewnie zauważyliście, że wszelkiego rodzaju pankejki, placki i racuszki to podstawa naszych weekendowych śniadań. Smażę je w dziesiątkach wariacji, opierając się głównie na tym, co akurat znajdę w lodówce.
Dzisiejsza wariacja to drożdżowe placuszki z dodatkiem twarożku (serka wiejskiego/grani), jaki kupić możecie w każdym sklepiku spożywczym. Do nich borówki i już pyszne śniadanie (a moe to już deser?:) gotowe!
Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 placuszków.
Składniki:
- mąka pszenna - 1 szklanka
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 1 łyżka
- jajko - 1 szt
- drożdże instant - 1 łyżeczka
- twarożek - 1/3 szklanki (grani, wiejski)
- sól - 1/4 łyżeczki
- olej - do smażenia, ok. 3 łyżki
- borówki - 1 szklanka
- miód, syrop klonowy, owoce - do podania
Mleko lekko podgrzej (ma być letnie), wymieszaj z cukrem drożdżami, ostaw na 5 minut.
Dodaj jako, twarożek, mąkę, szczyptę soli. Odstaw pod przykryciem (wystarczy ręczniki kuchenny) w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj borówki, wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką na ciepłą patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Smaż na złoto z obu stron. Placuszki podawaj na ciepło, np. polane miodem.