Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami

Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami

Zdjęcie - Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli zerkacie na mój Instagram (TU LINK) pewnie zauważyliście, że wszelkiego rodzaju pankejki, placki i racuszki to podstawa naszych weekendowych śniadań. Smażę je w dziesiątkach wariacji, opierając się głównie na tym, co akurat znajdę w lodówce.

Zdjęcie - Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsza wariacja to drożdżowe placuszki z dodatkiem twarożku (serka wiejskiego/grani), jaki kupić możecie w każdym sklepiku spożywczym. Do nich borówki i już pyszne śniadanie (a moe to już deser?:) gotowe!

Zdjęcie - Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 placuszków.

Zdjęcie - Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 łyżka
  • jajko - 1 szt
  • drożdże instant - 1 łyżeczka
  • twarożek - 1/3 szklanki (grani, wiejski)
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • olej - do smażenia, ok. 3 łyżki
  • borówki - 1 szklanka
  • miód, syrop klonowy, owoce - do podania
Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzej (ma być letnie), wymieszaj z cukrem drożdżami, ostaw na 5 minut.

Dodaj jako, twarożek, mąkę, szczyptę soli. Odstaw pod przykryciem (wystarczy ręczniki kuchenny) w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj borówki, wymieszaj.

Ciasto nakładaj łyżką na ciepłą patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Smaż na złoto z obu stron. Placuszki podawaj  na ciepło, np. polane miodem.

Kategorie przepisów