Placuszki serowe z lawendą i miodem
Kolejna propozycja przygotowania placuszków na bazie serka ricotta, który doskonale można zastąpić zwyczajnym lub waniliowym serkiem homogenizowanym. Dodatek pachnących kwiatów lawendy i miodu lawendowego nadaje im niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
- 100 g ricotty lub serka homogenizowanego
- 120 g jogurtu naturalnego
- ok.5 łyżek mleka
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- oraz
- 1 łyżeczka kwiatów lawendy
- miód lawendowy /do dekoracji/
- olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie: Ricottę lub serek przełożyć do miski. Dodać jogurt,jajko i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Dodać kwiaty lawendy. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażyć małe placuszki / z obu stron/. Usmażone, rumiane placki układać na półmisku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Jeszcze ciepłe placuszki prżłozyć na talerze i polać miodem lawendowym.