Placuszki na maślance z gorzką czekoladą
Lekkie i puszyste placuszki na maślance z dodatkiem gorzkiej czekolady. Placki zrobimy bardzo szybko, bez użycia miksera. Smażymy bez użycia tłuszczu, ewentualnie można posmarować patelnię olejem kokosowym. Polecam do obiadu i na deser, szczególnie pokochają je maluchy.
Za przepis, dziękuję autorce bloga Dieta moja pasja
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- olej kokosowy do smażenia ( opcjonalnie )
Do miseczki daję maślankę, jajko i olej. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Dodaję przesianą mąkę z sodą i cukier. Całość ponownie mieszam i odstawiam na 15 minut. Na rozgrzanej patelni, rozpuszczam trochę oleju kokosowego. Nakładam dwie łyżki ciasta, na środek placuszka daję kostkę czekolady, lekko wciskając ją w ciasto, na czekoladę daję jeszcze pół łyżki ciasta. Patelnię przykrywam i chwilę czekam, aż ciasto się zetnie. Po chwili ściągam pokrywkę i ostrożnie obracam placek na drugą stronę. Teraz dosmażam placek już bez pokrywki. Placuszek bardzo szybko się napuszy. W czasie smażenia regulujemy płomień, nie powinien być zbyt duży, ponieważ placki szybko się przypalą. Gorące placki, można posypać cukrem pudrem. Podajemy gorące. Smacznego