Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską
Hej :-)) Dzisiaj pyszne śniadaniowe placuszki z dodatkiem jogurtu i borówek. Tak miałam ich pół opakowania i potrzebowały już pilnego spożycia, więc wykorzystałam do placuszków :-). Placuszki są puszyste i bardzo smaczne. Jeśli lubicie wersję bardziej słodką, to trzeba dać więcej cukru :-)). Udanego dłuższego weekendu Wam życzę :-)).
Składniki na około 16 placuszków:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma)
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g borówki amerykańskiej (mogą być leśne)
- olej rzepakowy do smażenia
Do miski dajemy, jogurt, mleko, jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy, żeby składniki nam się połączyły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty i miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Borówki myjemy, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, nakładamy na patelnie i łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z obu stron po kilka minut (placuszki powinny ładnie nam się zarumienić). Możemy posypać cukrem pudrem :-))