Placuszki jogurtowe bezglutenowe z owocami
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Z przyjemnością wzięłam udział w dzisiejszej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Pyszne placuszki i śniadanie na tarasie - wymarzona pogoda wreszcie nadeszła:-) Bardzo lubię tak rozpocząć dzień. Zapraszam!
Ja swoje placuszki przygotowałam na mące owsianej bezglutenowej, a w przepisie jest pszenna. Przepis pochodzi od Asi z Kwestii Smaku:
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
- 2 - 3 łyżki cukru,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ( a dałam mąkę owsianą bezglutenową),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- mała szczypta soli,
- kilka truskawek lub innych owoców (dałam rabarbar).
Przygotowanie:
W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki (u mnie rabarbar pokrojony w kostkę).
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Propozycja podania:
cukier puder / bita śmietana / syrop klonowy / posłodzona gęsta śmietana 12%
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli: