Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami

Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami

Zdjęcie - Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszelkiego rodzaju placuszki najbardziej smakują mi ze świeżymi owocami. Właśnie dlatego w okresie letnim przygotowuję je bardzo często w różnych wersjach smakowych.  Tym razem ciasto o smaku czekoladowo-migdałowym ,a owoce to oczywiście sezonowa truskawka.

Zdjęcie - Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki /6-8 szt/:
Zdjęcie - Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki migdałowej/zmielone migdały/
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

oraz :truskawki i jogurt naturalny z miodem
Wykonanie: -Mąkę pszenną połączyć z mąką migdałową, sodą i kakao.
-Dodać mleko, jajko ,szczyptę soli i wyrobić łyżką na gładką, dość gęstą masę /gęstość należy uregulować mąką lub mlekiem/.
-Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść małe porcje ciasta .
-Smażyć placuszki z obu stron do lekkiego przyrumienienia.
-Gotowe placuszki podawać z truskawkami i jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu.

Zdjęcie - Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ............a jeszcze na koniec chciałam dodać,że nie jadam placków na śniadanie............. latem stanowią dla mnie doskonały, lekki posiłek obiadowy.......... Zdjęcie - Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów