Placuszki czekoladowo-migdałowe z truskawkami
Wszelkiego rodzaju placuszki najbardziej smakują mi ze świeżymi owocami. Właśnie dlatego w okresie letnim przygotowuję je bardzo często w różnych wersjach smakowych. Tym razem ciasto o smaku czekoladowo-migdałowym ,a owoce to oczywiście sezonowa truskawka.
Składniki /6-8 szt/:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki migdałowej/zmielone migdały/
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
oraz :truskawki i jogurt naturalny z miodem
Wykonanie: -Mąkę pszenną połączyć z mąką migdałową, sodą i kakao.
-Dodać mleko, jajko ,szczyptę soli i wyrobić łyżką na gładką, dość gęstą masę /gęstość należy uregulować mąką lub mlekiem/.
-Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść małe porcje ciasta .
-Smażyć placuszki z obu stron do lekkiego przyrumienienia.
-Gotowe placuszki podawać z truskawkami i jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu.
............a jeszcze na koniec chciałam dodać,że nie jadam placków na śniadanie............. latem stanowią dla mnie doskonały, lekki posiłek obiadowy..........