Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami
Dzisiaj kolejny przepis dla tych, co lubią rozpocząć dzień na słodko. Te placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami smakują niczym kawałek domowego ciasta. Są puszyste, delikatne i zupełnie inne w smaku od klasycznych amerykańskich pankejków. Przygotowałem je na bazie ciasta, z którego piekę biszkopt do tortów, smażąc je na nieprzywierającej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Od razu po zrobieniu są baaardzo puszyste. Niestety dość szybko pod wpływem zmiany temperatury opadają, więc nie udało mi się zachować tego efektu do zdjęcia, ale niezależnie od tego smakują wspaniale. Placuszki biszkoptowe przełożyłem dużą ilością bitej śmietany i podałem z ulubionymi owocami, dzięki czemu wyglądają niczym kawałek tortu. W wersji bardziej fit można podać je z greckim jogurtem lub z lekko ubitą śmietanką kokosową. Również cukier w przepisie można śmiało zastąpić erytrytolem lub ksylitolem. Myślę, że placuszki biszkoptowe w takiej wersji polubi każdy łasuch. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na szybki deser. ?
Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami Łukasz Dzisiaj kolejny przepis dla tych, co lubią rozpocząć dzień na słodko. Te placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami smakują niczym kawałek… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12-15 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
SKŁADNIKI
Biszkoptowe placuszki:
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 60 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 30 g roztopionego masła
- 90 g mąki pszennej
- szczypta soli
Do podania:
- bita śmietana (można zastąpić jogurtem greckim lub śmietanką kokosową)
- ulubione owoce
- syrop klonowy lub miód
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier, nie przerywając ubijania, aż powstanie gęsta i lśniąca piana.
- Kolejno dodawaj żółtka, miksując masę po każdym przez moment.
- Do ubitych jajek dodawaj stopniowo przesianą mąkę oraz roztopione i przestudzone masło. Masę mieszaj delikatnie szpatułką w jedną stronę.
- Na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię wylewaj porcje ciasta (najlepiej odmierzać je łyżką do lodów), zachowując spore odstępy. Smaż je z obu stron po około 2 minuty na bardzo małym ogniu do złotobrązowego koloru.
- Gotowe placuszki podawaj od razu tak, jak lubisz, np. z bitą śmietaną i owocami.