Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu. Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!
Składniki:
600 g ziemniaków
250-300 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
- ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej
- kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać
- starte ziemniaki wymieszać z posiekaną kapustą, jajkiem i mąką. Ciasto doprawić solą i pieprzem
- kłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany olej, lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu