Placki ziemniaczane po węgiersku
Pewnego pięknego dnia mój ukochany zażyczył sobie na obiad placki ziemniaczane. Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Placki ziemniaczane po węgiersku
(4-5 porcji)
Składniki na placki:
- 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Składniki na gulasz:
- 1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
- 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 3-4 łyżki mąki
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej)
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana do podania
- posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju, włóż pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw.
- Obtocz karkówkę w mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż do średniego garnka.
- Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia cebulę i także przełóż do garnka.
- Dodaj do garnka ziele angielskie, czosnek, bulion i duś pod przykryciem około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki, cebulę i czosnek umieść w blenderze i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Dodaj jajko, mąkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne odlej nadmiar wody.
- Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj po 3-4 łyżki masy ziemniaczanej. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Po czym przełóż placka na drugą stronę i smaż przez 1-2 minuty. Powtarzaj tą czynność, aż skończy się masa.
- Usmażony placek przełóż na talerz, na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany, posyp szczypiorkiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Hungarian potato pancakes
(4-5 servings)
Ingredients fo the pancakes:
- 1 1/5 kg large potatoes, peeled and cut into quarters
- 1 egg
- 2 heaped tablespoons flour
- 1 onion, peeled and cut into quarters
- 2 cloves garlic
- salt and pepper to taste
- 2 -3 tablespoons vegetable oil for frying
Ingredients for the stew:
- 1 kg pork neck, cut into thick cubes
- 200 g mushrooms, sliced or quartered
- 2 red peppers, diced
- 2 large onions, diced
- 1 clove garlic, finely chopped
- 3-4 tablespoons flour
- 1 liter chicken stock
- 1 tablespoon tomato paste
- 3-4 g allspice berries
- 2 tablespoons sweet paprika powder (preferably smoked)
- 2-3 tablespoons of oil for frying
- salt and pepper to taste
- sour cream to serve
- chopped chives to serve
Preparation:
- Heat the pan over medium heat, add 2 tablespoons of oil, add the mushrooms and cook for a few minutes until until tender and lightly browned. Transfer to a plate and set aside.
- Sprinkle pork neck with flour and cook in the same panwith 1 tbs of oil until browned of all sides. Transfer to a medium pot.
- In the same pan fry the onions until translucent and place in the pot with pork.
- Add allspice, garlic and stock to he pot and simmer, covered, about 35 minutes. Next add the mushrooms, pepper, tomato paste and paprika. Simmer next hour, stirring from time to time and season with salt and pepper to taste.
- Place potatoes, onions and garlic in a blender and blend to your favorite consistency. Add egg, flour, season with salt and pepper and mix. Drain off any excess water, if necessary
- Heat the oil in a large frying pan andadd 3-4 tablespoons of the potato batter. Move the pan to spread it into even layer, smooth the surface and cook until the bottom is browned. Flip on the other side and cook for 1-2 minutes. Repeat with next pancakes.
- Place the potato pancake on the plate, add on the half some stew and cover the other half of pancake. add a tablespoon of sour cream, sprinkle with chives and serve.
Enjoy!