Placki z cukinii z zielonym groszkiem
Placki z cukinii i zielonego groszku. Możesz dodać resztkę ryżu, zamiast mąki aby były bezglutenowe.
Składniki na placki z cukinii z zielonym groszkiem:
- 1 cukinia
- 3/4 szklanki zielonego groszku mrozonego
- cebula dymka (ta mała z zieloną częścią)
- sól i pieprz do smaku
- 2 jaja
- 1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Zioła: mikrolistki, bazylia szczypior
Jak przygotować placki z cukinii z zielonym groszkiem?
Groszek wrzucić do wrzątku na 3 minuty i odcedzić.
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na kilka minut aby puściła wodę. Wycisnąć nadmiar wody z cukinii. Do odciśniętej cukinii dodać groszek, wbić jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), czosnek, wykręcić sporo pieprzu. Dymkę pociąć na małe plasterki i dodaj do reszty składników. Dodać mąkę i wymieszać składniki razem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoto nakładając dużą łyżką porcję. Przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręczniczek. Placki posypać ziołami.