Placki z cukinii z groszkiem

Placki z cukinii robiłam nie raz i nie dwa. W repertuarze bywały placki z cukinii z ziemniakami,raz z fetą, a innym razem znowu z groszkiem. I te z groszkiem prezentuję dzisiaj.

Placki z cukinii z groszkiem przypominają odrobinę warzywne racuszki, a nie klasyczne placki, ale dzięki temu są bardzo pożywne. Są też puszyste, lekkie i niezbyt mocno nasiąknięte tłuszczem. Świetnie smakują na śniadanie, czy lunch, ale także szybką kolację i przekąskę w plenerze.

Robi się je naprawdę bardzo szybko i w zasadzie można zrobić to przed wyjściem do pracy, czy szkoły. Nie trzeba długich przygotowań, ani kombinowania. Takie placki to kompletne danie na każdą okazję. Świetnie smakują z jogurtem lub sosem czosnkowym. Wyobrażacie to sobie? Na pewno!

Najeżone soczystą cukinią i pękającym zabawnie pod zębami groszkiem placki uwielbiają nie tylko dzieci. Mnie osobiście bardzo smakują i podoba mi się, że są takie wygodne w przygotowaniu i jedzeniu. Lubię zabierać je w podróż, bo są pyszne nie tylko od razu po przygotowaniu, ale też kilka godzin po przyrządzeniu nie tracą na jakości. A wiemy doskonale, że z takim jedzeniem bywa różnie. Niedługo kończą się wakacje, i dania, które można zapakować do lunchboxów znów wrócą do łask. Warto na te okazje mieć w zanadrzu przepis na takie placuszki.

Zdjęcie - Placki z cukinii z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Placki z cukinii z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placki z cukinii z groszkiem Świetnie smakują z jogurtem. Idealne na śniadanie lub do zabrania w podróż lub do pracy i szkoły.

Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 10 minutes Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Do lunchboxa, W plener
Słowa kluczowe: cukinia, groszek
Porcji: 2 porcje

Składniki

  • 150 g cukinii
  • 100 g groszku mrożonego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia

do podania:

  • jogurt naturalny z odrobiną soku z cytryny i harrisą
  • kwaśna śmietana
  • sos czosnkowy

Przygotowanie krok po kroku

  • Cukinię oprósz solą i odstaw. Gdy puści sok, dokładnie odciśnij w dłoni lub ręczniku papierowym.
  • Groszek przelej wrzątkiem, aby się rozmroził. Nie trzeba dłużej go gotować.
  • Jajko wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz pieprzem cytrynowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki wody lub mleka.
  • Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię oraz groszek. Wymieszaj.
  • Na rozgrzany olej wykładaj po łyżce ciasta i smaż niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.
  • Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem jogurtu z harrisą i sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.

Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Zdjęcie - Placki z cukinii z groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Złociste placki z cukinii i sera
4

Złociste placki z cukinii i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Parmezanowe placuszki z cukinii
3

Parmezanowe placuszki z cukini…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chlebek cukiniowy
2

Chlebek cukiniowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wytrawne babeczki z cukinią
3

Wytrawne babeczki z cukinią

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cukinia faszerowana po meksykańsku
2

Cukinia faszerowana po meksyka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką
1

Kaszotto z bakłażanem, cukinią…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Ciasto waniliowo - kakaowe z patelni - bez pieczenia!
1

Ciasto waniliowo - kakaowe z p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Mini pizze

Mini pizze

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka Spirale
1

Ciasteczka Spirale

Beti Beti
kruche babeczki

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj