Placki z cukinii z groszkiem
Placki z cukinii robiłam nie raz i nie dwa. W repertuarze bywały placki z cukinii z ziemniakami,raz z fetą, a innym razem znowu z groszkiem. I te z groszkiem prezentuję dzisiaj.
Placki z cukinii z groszkiem przypominają odrobinę warzywne racuszki, a nie klasyczne placki, ale dzięki temu są bardzo pożywne. Są też puszyste, lekkie i niezbyt mocno nasiąknięte tłuszczem. Świetnie smakują na śniadanie, czy lunch, ale także szybką kolację i przekąskę w plenerze.
Robi się je naprawdę bardzo szybko i w zasadzie można zrobić to przed wyjściem do pracy, czy szkoły. Nie trzeba długich przygotowań, ani kombinowania. Takie placki to kompletne danie na każdą okazję. Świetnie smakują z jogurtem lub sosem czosnkowym. Wyobrażacie to sobie? Na pewno!
Najeżone soczystą cukinią i pękającym zabawnie pod zębami groszkiem placki uwielbiają nie tylko dzieci. Mnie osobiście bardzo smakują i podoba mi się, że są takie wygodne w przygotowaniu i jedzeniu. Lubię zabierać je w podróż, bo są pyszne nie tylko od razu po przygotowaniu, ale też kilka godzin po przyrządzeniu nie tracą na jakości. A wiemy doskonale, że z takim jedzeniem bywa różnie. Niedługo kończą się wakacje, i dania, które można zapakować do lunchboxów znów wrócą do łask. Warto na te okazje mieć w zanadrzu przepis na takie placuszki.
Placki z cukinii z groszkiem Świetnie smakują z jogurtem. Idealne na śniadanie lub do zabrania w podróż lub do pracy i szkoły.
Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 10 minutes Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Do lunchboxa, W plener
Słowa kluczowe: cukinia, groszek
Porcji: 2 porcje
Składniki
- 150 g cukinii
- 100 g groszku mrożonego
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 100 ml oleju roślinnego do smażenia
do podania:
- jogurt naturalny z odrobiną soku z cytryny i harrisą
- kwaśna śmietana
- sos czosnkowy
Przygotowanie krok po kroku
- Cukinię oprósz solą i odstaw. Gdy puści sok, dokładnie odciśnij w dłoni lub ręczniku papierowym.
- Groszek przelej wrzątkiem, aby się rozmroził. Nie trzeba dłużej go gotować.
- Jajko wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz pieprzem cytrynowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki wody lub mleka.
- Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię oraz groszek. Wymieszaj.
- Na rozgrzany olej wykładaj po łyżce ciasta i smaż niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.
- Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem jogurtu z harrisą i sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy