Placki twarogowe z konfiturą śliwkową

Placki twarogowe z konfiturą śliwkową
Zdjęcie - Placki twarogowe z konfiturą śliwkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki twarogowe z konfiturą śliwkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki twarogowe z konfiturą śliwkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • konfitura:
  • 350 g śliwek
  • 200 g cukru
  • 175 ml wody
  • placki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml oleju Oliwier do smażenia
Przygotowanie

Śliwki przepoławiamy i usuwamy pestki.


Wodę zagotowujemy z cukrem i redukujemy o połowę. 

Do powstałego syropu wrzucamy ostrożnie po kilka śliwek tak, by nie przerywać wrzenia. Następnie gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut lub do momentu aż konfitura uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Staramy się mieszać jak najdelikatniej i stosunkowo rzadko. W razie konieczności usuwamy szumowiny. Studzimy.


Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jajkiem i cukrem. Dodajemy mąkę (odkładamy 1 łyżkę do obtaczania placków) i cynamon, mieszamy dokładnie.


Formujemy niewielkie placuszki i obtaczamy je w pozostałej mące.


Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.


Podajemy z konfiturą śliwkową.

Kategorie przepisów