Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym
Placki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych, którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukini i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam, bo są po prostu pyszne! Jogurt z dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków.
Składniki:
4-5 ziemniaków
1 spora cukinia
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
2-3 łyżki startego parmezanu
smalec, olej do smażenia
dodatkowo:
jogurt grecki
sok z cytryny
odrobina miodu
pieprz
kilka gałązek mięty
Wykonanie:
- cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczsty środek z pestkami, odrzucić. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki jarzynowej, posolić i ułożyć na sitku, by obciekła z wody
- obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Nadmiar wody odlać, a osiadłą na dnie miseczki skrobię ziemniaczaną dodać do masy na placki
- miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, odrobinę miodu i pieprz
- cukinię przed dodaniem do masy ziemniaczanej dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Dodać jajko, makę pszenną, pieprz, starty parmezan i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu do z obydwu stron zrumienienia
- podawać z dipem mietowym