Placek ziemniaczany z cebulowym serkiem i wędzonym łososiem
Nazwanie tego ziemniaczaną pizzą byłoby profanacją, no i masz Ci babo placek. Jest to zatem ziemniaczany placek, krojony na kawałki jak pizza.
Powiem Wam otwarcie, przy szykowaniu placka ważne jest tarcie. A jak dobrać oczka? To zależy jakie konsystencję lubimy. Im większe oczka, tym bardziej chrupiące brzegi. A jeśli lubimy delikatny środek, warto do masy dodać łyżeczkę śmietany.
Placek ziemniaczany, który nie jest pizzą proponuję zaserwować z serkiem z karmelizowaną czerwoną cebulą, wędzonym łososiem, koperkiem, kaparami i soczystymi pomarańczami. Mm fantastico delicziozo!
Placek ziemniaczany z cebulowym serkiem i wędzonym łososiem
Placek:
- 600 g ziemniaków (polecam typ B)
- jajko
- łyżeczka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- pół łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Serek:
- 200 g serka śmietankowego
- czerwona cebula
- łyżeczka masła
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- świeżo mielony pieprz, szczypta soli
Dodatki:
- wędzony łosoś
- czerwona cebula
- koperek
- kapary
- pomarańcza
Smażenie:
- Ziemniaki obieramy. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach, połowę na drobnych.
- Przekładamy na sito ustawione nad miską, łączymy z solą. Zostawiamy na 10 minut.
- Tartę ziemniaki odsączamy z wody, którą odlewamy. Zostawiamy skrobię, która powstała na dnie misy.
- Do ziemniaków dodajemy jajko, śmietanę. Dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę na rozgrzany tłuszcz, delikatnie spłaszczamy. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, aż będzie złocisty.
- Usmażony placki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Serek:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy miód i ocet balsamiczny, karmelizujemy 3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę soku z limonki lub pomarańczy, mieszamy.
Placek:
- Placek smarujemy z wierzchu serkiem, dekorujemy wędzonym łososiem, kaparami, filecikami pomarańczy, kopertkim i cebula posiekaną w piórka.
- Kroimy jak pizzę.