Placek ze śliwkami, z orzechową nutą
Jakież było moje zdziwienie, gdy po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy „plum cake” pojawił się mym oczom przepis Jamiego Oliviera (to akurat niedziwne..) na (cytuję!) „placek ze śliwkami„!
Nie mogłam obok tego zbiegu okoliczności przejść obojętnie, zaraz więc wzięłam się do roboty.
Chcąc zachować jesienny klimat ciasta, zamieniłam w nim część mąki na mielone orzechy laskowe. Ciasto dzięki temu prostemu mykowi zyskało zupełnie nowy smak!
Proporcje na klasyczną tortownicę ok. 23 cm średnicy.
Składniki
- jajko - 4 szt
- cukier - 1 szklanka
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- orzechy laskowe mielone - 0,5 szklanki
- olej rzepakowy - 1 szklanka
- naturalna esencj waniliowa - 0,5 yżeczki
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- śliwki - ok. 10 szt (można część zastąpić brzoskwiniami)
Jajka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Dolej olej, ubij.
Dodaj esencję waniliową, jogurt i sól, wymieszaj.
Dodaj połączone suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, krótko wymieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem foremki. Na wierzchu ułóż połówki wypestkowanych śliwek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez ok. 45 minut.