Placek z rabarbarem (na kefirze)

Placek z rabarbarem (na kefirze)

Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Placek z rabarbarem (na kefirze) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam proste do przygotowania placki z sezonowymi owocami. A ciasto z rabarbarem to słodkie wspomnienie wakacji na działce. Przepis, który dziś dla Was przygotowałam jest kosmicznie prosty- zrobienie tego ciasta nie zajmie Ci więcej niż… 5 minut!

Przepis - Wydrukuj przepis

Wszystkie składniki wystarczy włożyć/ wlać do miski, wymieszać i w zasadzie placek gotowy! Wystarczy jeszcze tylko rozłożyć na wierzchu pokrojony rabarbar.

Zdjęcie - Placek z rabarbarem (na kefirze) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W sezonie letnim możecie śmiało zastąpić rabarbar innymi owocami takimi jak:

  • wiśnie
  • śliwki
  • morele
  • agrest
  • porzeczki, maliny i wiele innych, Waszych ulubionych!

Dodatkowo wierzch ciasta wzbogacam czymś, co po upieczeniu będzie chrupało- migdałami (w słupkach lub w płatkach), pokrojonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, grubym cukrem  czy ziarenkami sezamu.

Fakt, że placek upieczony jest z dodatkiem zarówno kefiru, jak i oleju roślinnego (wybrałam rzepakowy, bo jest neutralny w smaku), że ciasto długo zachowuje świeżość i jest przyjemnie wilgotne.

Moje ciasto upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok.25×25 cm.

Zdjęcie - Placek z rabarbarem (na kefirze) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis Placek z rabarbarem (na kefirze)

Składniki na placek z rabarbarem (na kefirze):

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • kefir - 3/4 szklanki
  • olej rzepakowy - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • rabarbar - ok. 3 łodygi
  • gruby cukier, posiekane migdały itp - do posypania wierzchu

Jak upiec placek z rabarbarem (na kefirze)?

  1. Do miski wlej olej i kefir, wbij jajka i wymieszaj.
  2. Dodaj esencję waniliową (możesz ją zastąpić łyżką cukru waniliowego).
  3. Dodaj suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem foremki.
  5. Rabarbar pokrój w ok. 2 cm kawałki, rozłóż na wierzchu surowego ciasta.
  6. Wierzch posyp dodatkowo np. grubym cukrem czy płatkami migdałów.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.
  8. Przed podaniem ostudź, możesz posypać cukrem pudrem.

Super proste i super szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem (na kefirze- więc wilgotne i długo świeże!).

Moje ebooki z przepisami :)

Kategorie przepisów