Placek z rabarbarem (na kefirze)
Przepis - Wydrukuj przepis
Uwielbiam proste do przygotowania placki z sezonowymi owocami. A ciasto z rabarbarem to słodkie wspomnienie wakacji na działce. Przepis, który dziś dla Was przygotowałam jest kosmicznie prosty- zrobienie tego ciasta nie zajmie Ci więcej niż… 5 minut!
Przepis - Wydrukuj przepis
Wszystkie składniki wystarczy włożyć/ wlać do miski, wymieszać i w zasadzie placek gotowy! Wystarczy jeszcze tylko rozłożyć na wierzchu pokrojony rabarbar.
W sezonie letnim możecie śmiało zastąpić rabarbar innymi owocami takimi jak:
- wiśnie
- śliwki
- morele
- agrest
- porzeczki, maliny i wiele innych, Waszych ulubionych!
Dodatkowo wierzch ciasta wzbogacam czymś, co po upieczeniu będzie chrupało- migdałami (w słupkach lub w płatkach), pokrojonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, grubym cukrem czy ziarenkami sezamu.
Fakt, że placek upieczony jest z dodatkiem zarówno kefiru, jak i oleju roślinnego (wybrałam rzepakowy, bo jest neutralny w smaku), że ciasto długo zachowuje świeżość i jest przyjemnie wilgotne.
Moje ciasto upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok.25×25 cm.
Przepis Placek z rabarbarem (na kefirze)
Składniki na placek z rabarbarem (na kefirze):
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- kefir - 3/4 szklanki
- olej rzepakowy - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- rabarbar - ok. 3 łodygi
- gruby cukier, posiekane migdały itp - do posypania wierzchu
Jak upiec placek z rabarbarem (na kefirze)?
- Do miski wlej olej i kefir, wbij jajka i wymieszaj.
- Dodaj esencję waniliową (możesz ją zastąpić łyżką cukru waniliowego).
- Dodaj suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem foremki.
- Rabarbar pokrój w ok. 2 cm kawałki, rozłóż na wierzchu surowego ciasta.
- Wierzch posyp dodatkowo np. grubym cukrem czy płatkami migdałów.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.
- Przed podaniem ostudź, możesz posypać cukrem pudrem.
Super proste i super szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem (na kefirze- więc wilgotne i długo świeże!).
Moje ebooki z przepisami :)