Placek z morelami (i pistacjami)
To taki klasyczny, letni wypiek. Teraz, gdy owoców całe mnóstwo, eksperymentuję z różnymi wariacjami słodkich ciast. Dziś wybrałam morele z (opcjonalnym) dodatkiem pistacji.
Morele świetnie sprawdzają się w wypiekach, szczególnie te nie przejrzałe, o lekko kwaśnej nucie, dodają ciastu lekkości i orzeźwienia.
Jeśli nie macie pistacji, możecie zupełnie pominąć dodatki, lub posypać placek np. płatkami migdałów.
Ciasto upiekłam w foremce ok. 20×30 cm, prostokątnej. Ułożyłam połówki moreli w równych rzędach, udało mi się więc bardzo wygodnie wykroić równych 12 porcji ciasta.
Składniki:- masło - 90 g, miękkie
- cukier - 80 g
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 120 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- morele - ok. 6 szt
- pistacje - ok. 3 łyżki, opcjonalnie
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku oraz wlej esencję waniliową.
Połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wsyp do ciasta. Krótko wymieszaj, aby otrzymać gładkie ciasto.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (będzie to dość cienka warstwa, ale ładnie wyrośnie), na wierzchu ułóż przekrojone na pół, wypestkowane morele (skórką do dołu), posyp pistacjami.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 35 minut. Przed podaniem i pokrojeniem ostudź.