Placek z kruszonki ze śliwkami
Macie chęć na coś słodkiego, jednocześnie prostego i szybkiego do zrobienia? To ciasto właśnie takie jest - placek z kruszonki ze śliwkami i dodatkiem kokosa. Spodu nie trzeba chłodzić, a ciasto i tak wychodzi przyjemnie kruchutkie. Świetnie smakuje połączenie kwaskowych śliwek, kokosa w maślanym, kruchym spodzie. :)
Źródło przepisu: Bake&Taste
Składniki:
*500 g śliwek
*250 g mąki
*125 g zimnego masła
*100 g cukru
*1 żółtko
*1 opakowanie cukru wanilinowego
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*skórka otarta z jednej limonki lub połowy cytryny
*opcjonalnie garść wiórków kokosowych
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać żółtko i masło pokrojone w kostkę - całość rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. 3/4 kruszonki wysypać do formy, rozprowadzić na dnie i uklepać dłonią, tworząc równomierny spód ciasta. Formę włożyć do piekarnika by podpiec spód - ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić. W tym czasie umyć śliwki, osuszyć i przekroić na połówki usuwając pestki. Na podpieczony spód wysypać wiórki kokosowe, wyłożyć połówki śliwek i zasypać pozostałą kruszonką. Formę ponownie umieścić w piekarniku i piec ciasto kolejne 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić ciasto do całkowite wystudzenia. Smacznego :)