PLACEK WIŚNIOWY Z POLEWĄ ŚMIETANKOWĄ
To przepis dla wielbicieli ciast budyniowych. Co prawda polewa śmietankowa nie jest typowym budyniem , ale po upieczeniu smakuje podobnie. Wiśnie zastąpiłam czereśniami , ale to z przymusu nie z wyboru. Ogólnie ciasto jest smaczne , najlepsze pierwszego dnia , jak zresztą większość ciast owocowych. Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".
Na ciasto:
- 200 g zmielonego białego sera
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 400 g mąki
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia (3 łyżeczki ?)
Na obłożenie:
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 i 1/2 kg wiśni lub czereśni (mogą być owoce mieszane)
- 100 g cukru
Na polewę:
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
Ser utrzeć z odrobiną mąki , jajkiem , mlekiem , olejem , cukrem , cukrem waniliowym i solą. Dodać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć do dużej , natłuszczonej blachy , formując wyższy brzeg. Posypać tartą bułką.
Wiśnie lub czereśnie wydrylować i wysypać równomiernie na ciasto , posypać cukrem (100 g).
Wymieszać wszystkie składniki polewy i wylać na owoce. Piec w temp. 200 st.C. przez ok. 30 minut (ja piekłam dłużej).