Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym
Sezon grzybowy w dalszym ciągu trwa dając możliwość dotlenienia się w lesie za wszystkie czasy! Placek drożdżowy, który dzisiaj prezentuję jedliśmy na piątkowy obiad. Jako, że grzybów mamy sporo, nie oszczędzałam ich i upchałam w tym placku całe pół kilo. Placek ma na prawdę grubą warstwę grzybów. Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest to pizza grzybowa na grubym cieście. Całość zalałam sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany. Do tego była moja ulubiona wersja zielonego groszku, czyli ze śmietaną i koperkiem. Jeśli będziecie chcieli przygotować taki sam zestaw - placek grzybowy i groszek - z kubeczka śmietany przeznaczonej do placka odłóżcie 1 łyżkę i dodajcie ją do groszku. Przepis na groszek znajduje się na końcu wpisu.
Placek świetnie smakuje także na zimno, więc można w takiej postaci jeść go dwa następne dni na drugie śniadanie do kubka herbaty.
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym forma w wyjmowanym dnem 24 cm
Ciasto: 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 180 ml wody 200 g mąki 1 łyżka oleju ¼ łyżeczki soli
Nadzienie 500 g mieszanych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki 2 cebule pokrojone w kostkę 1 kubeczek pojemności 200 ml gęstej śmietany 18% (minus 1 łyżka do groszku) 1 jajko 60 g tartego żółtego sera sól, pieprz
Ciasto Drożdże rozmieszać z cukrem, wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut (nie muszą urosnąć). Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić około 10 minut mieszając, aby zrobiły się miękkie, a woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do przestygnięcia.
Formę posmarować olejem, piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek średnicy trochę większej niż średnica formy. Przełożyć je do formy tak aby brzegi również były wylepione ciastem. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyjąć, rozłożyć równomiernie nadzienie, zalać śmietaną z jajkiem i serem i włożyć do piekarnika na około 25 minut. Upieczony placek zostawić na blacie na 10 - 15 minut, aby nadzienie się zestaliło.
Groszek ze śmietaną i koperkiem
250 g groszku zielonego mrożonego ½ szkl. wody 1 łyżka śmietany ½ łyżeczki mąki sól ewentualnie szczypta cukru jak ktoś lubi 1 łyżka koperku
Groszek wsypać do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu (od momentu zagotowania). Posypać z wierzchu mąką, wymieszać i zestawić z palnika. Dodać sól, ew. szczyptę cukru, śmietanę, koperek i wymieszać.