Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na blogu Liski i nie mogłam pozbyć się myśli o nim. Zrobiłam je. Wyszło przepyszne, miękkie, pachnące, jak tylko może pachnieć ciasto drożdżowe. Jadłam je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika o nieprzyzwoicie późnej porze, ale nie mogłam się powstrzymać. Ten zapach mnie zniewala. Do tego kubek mleka i jestem w niebie. Placek zrobiłam ze śliwkami, mogłam ich dodać więcej, byłoby bardziej owocowe, ale i takie było pyszne. Ciasto drożdżowe to ja mogę nawet i bez owoców, tylko z kruszonką, oby pachniało i ciepłe było. Takie właśnie otula cudownie moje podniebienie. Żeby nie było, nie zjadłam go sama !;) Mojemu Ukochanemu także bardzo smakowało i moim rodzicom też:)
Mój pyszny placek drożdżowy bierze udział w akcji kulinarnej "Czas na śliwki" organizowanej przez Blue_Megi.
Składniki na ciasto:
*4 łyżki cukru
*60g wody
*210ml ciepłego mleka
*30g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru
*80g masła
*1 jajko
*450g mąki pszennej
Na kruszonkę:
*50g mąki
*25g cukru
*25g zimnego masła
*szczypta soli (na czubek noża)
Owoce: około 500g śliwek - można dać więcej
Wykonanie:
Składniki kruszonki rozetrzeć w misce drewnianą łyżką i odstawić.
Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodać wodę, ciepłe mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut by drożdże "ruszyły". Dodać jajko.
W garnuszku roztopić masło, przestudzić i letnie dodać do drożdży, dodać mąkę i zagnieść ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Kwadratową formę o boku 26 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ja piekłam w formie prostokątnej 25x35 cm. Wyłożyć ciasto do formy. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Odstawić do wyrastania na tak długo aż ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką (można podwoić ilość składników, jeśli chcecie mieć więcej kruszonki) . Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (po około 30 minutach należy sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta) Czasami czas pieczenia może wydłużyć się do 1 godziny.
Smacznego :)