Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

  Zdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na blogu Liski i nie mogłam pozbyć się myśli o nim. Zrobiłam je. Wyszło przepyszne, miękkie, pachnące, jak tylko może pachnieć ciasto drożdżowe. Jadłam je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika o nieprzyzwoicie późnej porze, ale nie mogłam się powstrzymać. Ten zapach mnie zniewala. Do tego kubek mleka i jestem w niebie. Placek zrobiłam ze śliwkami, mogłam ich dodać więcej, byłoby bardziej owocowe, ale i takie było pyszne. Ciasto drożdżowe to ja mogę nawet i bez owoców, tylko z kruszonką, oby pachniało i ciepłe było. Takie właśnie otula cudownie moje podniebienie. Żeby nie było, nie zjadłam go sama !;) Mojemu Ukochanemu także bardzo smakowało i moim rodzicom też:)

Mój pyszny placek drożdżowy bierze udział w akcji kulinarnej "Czas na śliwki" organizowanej przez Blue_Megi.

Zdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*4 łyżki cukru

*60g wody

*210ml ciepłego mleka

*30g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru

*80g masła

*1 jajko

*450g mąki pszennej

 

Na kruszonkę:

*50g mąki

*25g cukru

*25g zimnego masła

*szczypta soli (na czubek noża)

 

Owoce: około 500g śliwek  - można dać więcej

 

Wykonanie:

Składniki kruszonki rozetrzeć w misce drewnianą łyżką i odstawić.

Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodać wodę, ciepłe mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut by drożdże "ruszyły". Dodać jajko.

W garnuszku roztopić masło, przestudzić i letnie dodać do drożdży, dodać mąkę i zagnieść ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Kwadratową formę o boku 26 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ja piekłam w formie prostokątnej 25x35 cm. Wyłożyć ciasto do formy. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście  rozcięciem do góry. Odstawić do wyrastania na tak długo aż ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką (można podwoić ilość składników, jeśli chcecie mieć więcej kruszonki) . Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (po około 30 minutach należy sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta) Czasami czas pieczenia może wydłużyć się do 1 godziny.

Smacznego :)

Zdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów