Placek drożdżowy ze śliwkami i brzoskwinią
Dawno nie piekłam drożdżowego i zdążyłam się już za nim stęsknić. Chciałam wypróbować jakiś nowy przepis - u Liski znalazłam placek z owocami i kruszonką - tego właśnie szukałam :-)
Świeże, jeszcze ciepłe drożdżowe ciasto z kawałeczkami śliwek i brzoskwiń , z dodatkiem kruszonki to jest to, co tygryski lubią najbardziej :-) Jedyny minus ( a właściwie minusik ) to jak dla mnie zbyt mała ilość cukru w przepisie - ale to moje prywatne zdanie, bo ostatnio jestem słodyczolubna ;-) Oprószenie wierzchu placka cukrem pudrem zdecydowanie pomogło - przy słodkich owocach ten dodatek pewnie nie jest potrzebny, ale moje śliwki były lekko kwaskowate i aż się prosiły o trochę słodyczy ;-)
Składniki :
ciasto :
- 4 łyżki cukru
- 60 g wody
- 210 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego [ mój dodatek - lubię , jak drożdżowe pachnie wanilią ]
owoce :
- ok.500 g śliwek
- 2 brzoskwinie
kruszonka :
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masła
- szczypta soli
Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką i odstawić.
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodać wodę, ciepłe mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły.
Dodać jajko. W garnuszku roztopić masło. Ostudzić , letnie dodać do drożdży, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu [ten etap prac wykonała za mnie maszyna do chleba - wlałam do niej rozczyn drożdżowy, dodałam jajko, następnie aromat i roztopione masło, a na końcu mąkę - program "ciasto rosnące" -trwa ok.1,5 godziny ].
Kwadratową formę o boku 26 cm [ lub tortownicę o średnicy 26 cm ] wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Śliwki i brzoskwinie wypestkować. Połówki śliwek poukładać na cieście skórką do dołu. Pomiędzy nimi poukładać brzoskwinie pokrojone w ósemki. Odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość [ ok.1 godz. ].
Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.40-60 minut [po ok.30 minutach należy sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta].