Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny)
PDF Button
Placek drożdżowy, na którym się wychowałam czyli babciny, jedyne co zmodyfikowałam, to z łakomstwa, dodaję podwójną kruszonkę. Placek jest dość wytrawny, słodycz dają śliwki i kruszonka. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z Wielkopolski, śliwki zawsze z ogródka babci.
Składniki na kruszonkę posiekać razem, lekko zagnieść by potworzyły się różnej wielkości kulki Do mleka dodać cukier i sól, lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić na 15 minut aż zgęstnieją i się zaczną pienić. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać jajka, olej. Dodać rozczyn drożdżowy, Wyrabiać ciasto, napowietrzając, aż będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Blachę natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozłożyć na blasze, wyrównać zwilżoną wodą dłonią. Warstwa ciasta będzie cienka ale urośnie podczas pieczenia. Połówki śliwek układać skórką do ciasta, każdą połówkę można zanurzyć w mące, żeby śliwka nie zapadała się w ciasto. Całość posypać cukrem waniliowym, posypać kruszonką całą powierzchnię ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, ciasto piec ok 40-45 minut (do suchego patyczka i zazłocenia kruszonki). Można jeść na zimno i ciepło. Smacznego!