Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką
Zapytasz mnie – jak pachnie dzieciństwo? Odpowiem Ci, że plackiem drożdżowym z jagodami! Zapytasz mnie – dlaczego? Odpowiem Ci, że nie wiem, ale gdy zamykam oczy i próbuję sobie przypomnieć te najmłodsze, beztroskie lata czuję słodki zapach świeżo upieczonego placka. To jedno z najwspanialszych wspomnień i choć nie ciągnie się za nim żadna wielka historia, zawsze pozostanie tym najważniejszym, pełnym ciepłego uśmiechu, spracowanych rąk, miłych słów i zawsze otwartych ramion. Czyich zapytasz? BABCI ! Bo to właśnie ona zabierała mnie na pierwsze wyprawy do lasu na jagody, to ona chodziła ze mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto. Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły niosę do domu babci …
**************************
Na pewno i Ty masz cudowne wspomnienia, niebanalne historie, zarówno te śmieszne, jak i te z morałem. A jeśli dodatkowo z Twoją historią wiąże się ciekawy przepis na ciasto lub inny słodki smakołyk, nie zwlekaj i weź udział w konkursie. Twoja historia może znaleźć się w Wielkiej Księdze z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 najbardziej ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz dostać paterę na ciasto i wielki kosz produktów od Bakalland i Delecta. To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem? Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl
PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis
Składniki ( na dużą blachę )
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanki mleka 2% lub 3,2 %
- 1 szklanki cukru
- 3 jaja
- 125 g masła
- sól
- 1 szklanka jagód
Kruszonka:
- 5 dag maki pszennej
- 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu
- 5 dag masła
Wykonanie: Mleko podgrzać, żeby stało się lekko ciepłe. Do 1/4 szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. Oprószyć łyżeczką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, po czym odstawić do ostygnięcia.
Jajka o temperaturze pokojowej ( nie prosto z lodówki) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem i masą jajeczną. Dodawać przesianą mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, dość rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: Zimne masło, połączyć z mąką i cukrem. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta przechowywać w lodówce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzchu ciasta ułożyć jagody i posypać kruszonką.
Placek wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 200 stopni C i piec 30 minut.
Smacznego !