Placek cytrusowy z czereśniami

Placek cytrusowy z czereśniami

Jeśli śledzicie bloga, wiecie, że ostatni przepis to bezy z kremem cytrynowym „lemon curd”. Jeśli skusiliście się na ich przygotowanie, pewnie zostało Wam trochę tej cytrusowej ambrozji- dziś więc pomysł na wykorzystanie kremu.

Zdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno cytrynowy (dzięki rzeczonemu dodatkowi „lemon curd”) placek z czereśniami. Cytrynowy krem dodany jest do samego ciasta, a także ułożony na wierzchu, razem z owocami. Ta podwójna dawka daje niesamowicie intensywny, cytrusowy aromat.

Zdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę się przyznać, że zwykle placek ten lepiej wyrasta, tym razem jednak pomyliłam temperaturę i piekłam go w oszałamiających 120 oC, Wasz wyrośnie więc znacznie ładniej;) Wygląda jednak wyglądem, ale liczy się głównie smak, a ten jest na szóstkę z plusem (a nawet dwoma!).

Zdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisu na kem cytrynowy nie będę powtarzać- znajdziecie go TUTAJ. Proporcje na blaszkę ok.20x 30 cm.

Zdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek cytrusowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawaj lemon curd (3 łyżki), po jednym jajku oraz zsiadłe mleko.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zmiksuj.

Ciasto wyłóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzchu rozłóż owoce oraz gdzieniegdzie porcje kremu lemon curd (małą łyżeczką). Piecz ok. 40 minut w temp. 180 oC.

Podawaj np. z owocami sezonowymi dla ozdoby.

Kategorie przepisów