Placek biszkoptowy z malinami + film

Puszysty biszkopt z malinami – lekki i szybki deser
Marzy Ci się szybkie, lekkie i pyszne ciasto, które przygotujesz z kilku prostych składników? Ten puszysty biszkopt z malinami to idealna propozycja na każdą okazję — świetnie smakuje do popołudniowej kawy i zachwyci wszystkich domowników. Delikatne, puszyste ciasto i kwaskowate maliny tworzą duet doskonały!
Ten puszysty biszkopt z malinami jest delikatny, lekki i przepyszny! Wypróbuj go, a na pewno na stałe zagości w Twoim domu. Możesz przygotować go także z innymi owocami — sprawdzą się dowolne ulubione owoce sezonowe lub mrożone.
Placek biszkoptowy z malinami. Fot.: smakowitedania.com
Film:
Składniki na placek biszkoptowy z malinami:
na tortownicę 26cm:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 300 g malin
- cukier puder do posypania ciasta
Jak upiec placek biszkoptowy z malinami?
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy łyżką tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlewamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Na wierzchu układamy maliny.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt posypujemy cukrem pudrem.
Placek biszkoptowy z malinami. Fot.: smakowitedania.com