Pizzowe ślimaczki z szynką serem i warzywmi
Uwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro.
Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie, kiedy jest idealnie wypieczone.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące przekąski, które są idealnym pomysłem na Dzień Dziecka.
Każdy dzieciak ( i ten mały i ten starszy! ) z przyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 300 g
* ser żółty Salami Serenada – 15 plastrów
* ser żółty Gouda Serenada – 150 g
* wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) – 200 g
* kukurydza – 100 g
* pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g
* świeży czosnek – 2 ząbki
* sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku
* świeży szczypiorek
* jajko – do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos.
Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy.
Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę.
Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.
Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C.
Podajemy na ciepło!
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA