Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie

Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie

Zdjęcie - Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trudno nie kochać włoskiej kuchni za wspaniałe smaki i produkty. Chyba nie znam osoby, która nie lubi pizzy i to właśnie włoska pizza zainspirowała mnie dzisiaj do upieczenia bułeczek.

Rzadko piekę bułeczki na zakwasie i zdecydowanie muszę to zmienić. Do ciasta dodałam przyprawy, które miały przywoływać trochę smaki pizzy. Zaryzykowałam i postanowiłam rozwałkować podrośnięte ciasto, posmarowałam je klasycznym pesto, czyli pastą z bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy. Takie pesto można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w słoiczku. Farsz dodatkowo posypałam świeżo tartym parmezanem i całość zawinęłam na roladę, którą pokroiłam na 20 części. Bułeczki ułożyłam obok siebie na żeliwnej patelni, ale równie dobrze może to być tortownica lub forma żaroodporna.

W trakcie pieczenia, a właściwie już pod koniec, uchyliłam drzwiczki piekarnika i posypałam dodatkowo jeszcze parmezanem. Wyszła z tego cudowna włoska uczta :)

Zdjęcie - Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 55 min.

Porcje: 20

Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka ostrej lub słodkiej papryki
  • łyżeczka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 280 ml letniej wody
  • Farsz:
  • 100-150 g pesto z bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu do farszu i 3 łyżki do posypania wierzchu

Instrukcja
  1. Aktywny zakwas łączymy z mąką, oliwą i przyprawami. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  2. Podrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na spory prostokąt, który smarujemy na całej powierzchni pesto, posypujemy odrobiną tartego parmezanu i zostawiajamy puste „ramki”. Zawijamy jak roladę i dzielimy na 20 mini bułeczek.
  3. Żeliwną patelnię lub formę żaroodporną smarujemy oliwą lub masłem i wykładamy obok siebie bułeczki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy 15 minut, następnie otwieramy piekarnik, posypujemy je tartym parmezan i zapiekamy jeszcze 7-10 minut.
  5. Serwujemy od razu jak pizzę lub studzimy na kratce i przechowujemy jak bułeczki w chlebaku. Bułeczki dodatkowo można zaserwować ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

3.1.09

Kategorie przepisów