Pizza z boczkiem, figami i roszponką

Pizza z boczkiem, figami i roszponką

Wróciłam – wypoczęta i ciut zmęczona jednocześnie, ale przede wszystkim ogromnie zadowolona :)
Wpis podsumowujący wyjazd do Gruzji ukaże się niebawem, kiedy już ogarnę wszystkie zdjęcia :)

Tymczasem od paru tygodni mamy sezon na figi. Choć nie są u nas tanie, warto od czasu do czasu wkomponować je w posiłek, ponieważ ich delikatny smak sprawia, że świetnie pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Ja wykorzystałam je jako dodatek do pysznej pizzy.
A powstała ona w ramach wspólnego figowego pichcenia z Wierą, Lejdi, Wojciechem i Bartoldzikiem.

Zdjęcie - Pizza z boczkiem, figami i roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIZZA Z BOCZKIEM, FIGAMI I ROSZPONKĄ
(2-3 porcje)
ciasto z tego przepisu,
sos pomidorowy (przepis),
10-12 cienkich plastrów wędzonego boczku,
2 świeże figi,
2 garście roszponki,
suszone oregano

Wyrośnięte ciasto do pizzy podzielić na dwie części. Każdą rozpłaszczyć na cienki, okrągły placek, podsypując mąką. Placek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować sosem, posypać startą na tarce mozzarellą, obłożyć plastrami boczku i oprószyć oregano. Piec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni lub więcej, jeśli się da) ok. 10-15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
W tym czasie figi przekroić na ósemki, a roszponkę umyć i osuszyć.
Na upieczonej pizzy ułożyć połowę fig i garść roszponki.
Analogicznie postąpić z drugą pizzą.


(inspiracja: magazyn „To jest pyszne” 3/2012)

Kategorie przepisów