Pizza „primavera” na domowym pełnoziarnistym płaskim chlebie
Wiosny wyczekuję od co najmniej miesiąca i w końcu się doczekałam. Chociaż za oknem wciąż szarawo i trudno szukać jej pierwszych śladów, to już czuję ją po kościach. Czuję ją po dłuższych dniach i jaśniejszym niebie, czuję ją po wiosennym przemęczeniu, które co roku daje mi się we znaki i w końcu czuję ją po nieodpartej chęci na zmiany. No i zmiany się szykują, ale o nich jeszcze nie pora pisać. Żal byłoby zapeszyć.
Za to wcale nie żal jest mi dzielić się przepisem na niecodzienną pizzę. Niezbyt ona włoska, co nie znaczy, że mniej smaczna. Jako, że bardzo często piekę różne placki chlebowe, taka pizza primavera jest dla mnie wybawieniem, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy ułożyć ulubione dodatki na placku, chlebku naan, czy np domowej tortilli i zapiec. Pożywne i zdrowe danie jest gotowe w kilka chwil, a taką wiosenną kombinację smaków i dodatków polecam właśnie dzisiaj. Sprawdzi się nawet w Wielkanoc, jeśli komuś przyjdzie ochota na pizzę. Składniki (4 porcje):Na placki chlebowe:- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mleka
- 1/3 szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju
Na pizzę:
- 1 szklanka zielonego groszku
- 8 jajek przepiórczych
- Pęczek szczypiorku
- 50g szynki parmeńskiej
- 200g sera żółtego (gruyere, provolone)
- 50g parmezanu
- Oliwa extra vergine
Przygotowanie:
- Ze składników na płaski chlebek zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, by odpoczęło.
- Podzielić na 4 części, każdą z nich cienko rozwałkować i upiec na rozgrzanej suchej patelni. Gdy pojawią się bąble na powierzchni, chlebek odwrócić na drugą stronę i dopiec. Placek powinien się lekko zarumienić, ale pozostać miękki wewnątrz.
- Ser zetrzeć drobno. Rozsypać obficie na upieczonych plackach, wbić po dwa jajka na każdą pizzę i rozłożyć szynkę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Zapiec w piekarniku aż jajka się zetną.
- W międzyczasie obgotować krótko groszek w osolonym wrzątku.
- Na gorącą pizzę wysypać groszek.
- Całość posypać posiekanym szczypiorkiem i skropić oliwą lub bazyliowym pesto i oprószyć startym parmezanem.
Smacznego!