Pita z miętowym kurczakiem, kapustą pekińską i ogórkiem
Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju dania typu fast food. Czy to słynny Kapsalon, czy to hot dogi lub hamburgery w różnych wersjach: klasyczny z mięsem wołowym, z kurczakiem, a nawet w wersji wege. Tak samo chętnie szykuję kebaba w bułce lub tortilli. Dużą popularnością cieszą się u mnie w domu też chlebki pita. Tutaj również, zmieniając tylko dodatki, można za każdym razem przygotować je nieco inaczej.
Smażone mięso można np zastąpić takim pieczonym. Nie dość, że będzie inaczej, choć równie pysznie, to jeszcze będzie bardziej zdrowo.
W mojej picie znalazły się więc kawałki pieczonego kurczaka, marynowane w jogurtowo-miętowej marynacie. Mięso marynuje się przez całą noc w lodówce, dlatego po upieczeniu wychodzi niezwykle kruche i delikatne. Daje się odczuć lekko miętowy posmak, który nadaje całości pewnego rodzaju orzeźwienia.
Do kurczaka podałam też surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej również pokrojone na plasterki rzodkiewki czy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Majonez możesz częściowo zastąpić jogurtem, będzie mniej kalorycznie.
- 6 chlebków pita
- 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka
- 150 g jogurtu naturalnego
- około 30-40 listków mięty
- sok z połowy małej cytryny, opcjonalnie
- 1 zielony ogórek
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej
- 3-4 łyżki majonezu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Mieszamy w marynacie przygotowanej z połączenia jogurtu i drobno posiekanych listków mięty (opcjonalnie można dodać 1 łyżkę soku z cytryny). Odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka delikatnie otrząsamy z nadmiaru jogurtu, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, zachowując odstępy, i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone mięso opcjonalnie można skropić dodatkowo małą ilością soku z cytryny (najlepiej spróbować na 1 kawałku czy w takiej wersji będzie nam smakować).
Kapustę drobno siekamy.
Ogórka kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Następnie raz jeszcze kroimy każdą połówkę wzdłuż na pół, a dalej w grubsze kawałki.
Kapustę pekińską łączymy z ogórkiem. Dodajemy majonez. Oprószamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Przekrojone chlebki pita napełniamy surówką oraz kawałkami kurczaka.