Pita z indykiem i awokado
To kolejne ekspresowe danie, które moje nastolatki bardzo lubią.
Pita z indykiem i awokado
pierś ekologicznego indyka
marynata:
spory kawałek świeżego imbiru, obrany i starty
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
oliwa
sól, pieprz
kumin,
suszone zioła
sos:
3 dojrzałe awokado, rozdrobnione widelcem
łyżeczka kminu
2 ząbki czosnku,posiekane drobno
świeża chilli drobno pokrojona3
łyżki oliwy
sok z 2 cytryn
listki z pęczka kolendry
pity ew. tortille
2 ekologiczne cytryny
Mięso kroję na kawałki i trzymam w marynacie przez noc albo chociaż przez pół godziny. Smażę je na grillowanej patelni.
Robię sos z awokado, przypraw, chilli, z kolendrą, sokiem cytryn i oliwą.
Podgrzewam chlebki pita i je rozrywam. Do środka nakładam sos z awokado, na to kładę gorące mięso, obok cząstki cytryn.