Pita z indykiem i awokado

Pita z indykiem i awokado

To kolejne ekspresowe danie, które moje nastolatki bardzo lubią.
Zdjęcie - Pita z indykiem i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pita z indykiem i awokado
pierś ekologicznego indyka

marynata:

spory kawałek świeżego imbiru, obrany i starty

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka kurkumy

łyżeczka mielonej kolendry

oliwa

sól, pieprz

kumin,

suszone zioła

sos:

3 dojrzałe awokado, rozdrobnione widelcem

łyżeczka kminu

2 ząbki czosnku,posiekane drobno

świeża chilli drobno pokrojona3

łyżki oliwy

sok z 2 cytryn

listki z pęczka kolendry

pity ew. tortille

2 ekologiczne cytryny


Mięso kroję na kawałki i trzymam w marynacie przez noc albo chociaż przez pół godziny. Smażę je na grillowanej patelni.
Robię sos z awokado, przypraw, chilli, z kolendrą, sokiem cytryn i oliwą.
Podgrzewam chlebki pita i je rozrywam. Do środka nakładam sos z awokado, na to kładę gorące mięso, obok cząstki cytryn.

Kategorie przepisów