Pistacjowy biszkopt z kremem malinowym.
Gdy nie masz pomysłu na obiad, otwórz drzwi na klatkę schodową i powąchaj, co gotuje sąsiadka. Pomysł gotowy.
Mieszkanie w bloku ma swoje zalety, a przynajmniej ja próbuję je dostrzegać pośród tych wszystkich wad, o których nie potrafię zapomnieć…
I o tych, o których nie pozwala mi się zapomnieć, choćbym bardzo się starała…
Wrodzony optymizm sprawia, że lepiej się żyje i łatwiej o uśmiech.
Gdy robi się nieco chłodniej, klatka schodowa wypełnia się zapachem pieczonych niedzielnych ciast.
Byłoby pięknie, gdyby ani jedno się nie przypaliło.
Na całe szczęście nie moje, więc jako, że końcówkę weekendu spędziliśmy w większej połowie w domowym zaciszu, mieliśmy wyborny torcik pistacjowy ze śmietanowym kremem malinowym do popołudniowej kawy.
To taki torcik niedzielny, bez wytwornej i wyrafinowanej dekoracji, bez pięter i kilkunastu warstw, ale podstawowe warunki spełnia.
Pistacjowy biszkopt świetnie zachowuje kształt, wspaniale się z nim pracuje, a jednocześnie jest lekki, puszysty i lekko wilgotny o wyraźnym orzechowym aromacie.
Skomponowanie go z kwaskowym malinowym kremem było bardzo trafnym wyborem. Duet okazał się wyjątkowo smaczny.
Składniki:
(tortownica o średnicy 18cm)
- 4 duże jajka
- 100g cukru
- 50g pistacji
- 80g mąki pszennej tortowej
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem malinowy:
- 200g malin świeżych lub mrożonych
- 4-5 łyżek cukru
- 200g śmietanki kremówki 30-36%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1-2 łyżki wody
+ pistacje do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka ubij z cukrem przez 7-8 minut na najwyższych obrotach miksera.
- Pistacje zmiel w blenderze dość drobno.
- Przesiane mąki i pistacje wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wmieszaj suche składniki do ubitych jajek za pomocą szpatułki.
- Przelej ciasto do tortownicy.
- Piecz około 25-30 minut w temperaturze 170°C lub do chwili aż wierzch ciasta będzie sprężysty.
- Ostudź. Najlepiej do góry dnem, by zapobiec powstaniu wybrzuszeń podczas stygnięcia.
- Żelatynę zalej 1-2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
- Maliny włóż do niewielkiego garnka i zagotuj z cukrem. Następnie przetrzyj owoce przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Przetarty mus ponownie podgrzej. Do gorących, ale nie wrzących malin dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Kremówkę ubij na sztywno.
- Mieszając wlewaj zimny mus malinowy.
- Dokładnie, ale delikatnie połącz obie masy.
- Odstaw do chwili aż krem zacznie tężeć na tyle, by nie spłynął z ciasta.
- Biszkopt przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu. Pozostałą częścią udekoruj górną warstwę.
- Całość posyp posiekanymi pistacjami.
- Schłódź.
Smacznego!