Piperade po baskijsku

Piperade po  baskijsku

To ładnie nazywające się danie to nic innego jak jajecznica z pomidorami z dodatkiem szynki. Jest t pomysł na  szybkie i smaczne  śniadanie. Robiłam takie jajka już wiele razy razy, tylko nie miałam pojęcia o baskijskim rodowodzie tej jajecznicy. Jak widać,  człowiek uczy się całe życie...:) Przepis pochodzi z książki Dania domowe wyd. Wega.

Zdjęcie - Piperade po  baskijsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w słupki
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 750 g pomidorów
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 8 jajek, lekko roztrzepanych
  • 1 łyżka masła
  • 4 cienkie plastry szynki

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Smażyć plasterki cebuli 3 minuty, do miękkości. Dodać paprykę i czosnek, patelnię przykryć pokrywką i całość dusić przez chwilę, regularnie mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Sparzone i obrane pomidory pokroić w kostkę. Dodać do usmażonych papryk, dodać pieprz i smażyć jeszcze kilka minut. Gdy sok odparuje dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aż jajka się odpowiednio zetną. Szynkę podsmażyć na rozgrzanym maśle. Porcje piperady podawać z grzankami i plasterkiem szynki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów