Pilaf z pistacjami i żurawiną

Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l wody
  • 360 g brązowego ryżu
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g pistacji
  • ½ granatu
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ryż zalewamy wodą, dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, goździki, cynamon i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko bez gniazda, ale ze skórką. Całość smażymy, jednak jabłka muszą pozostać jędrne.


Do ryżu dodajemy żurawinę, obrane i posiekane orzechy, cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki i ziarenka granatu.


Sos:

Olej lniany Kujawski mieszamy z octem jabłkowym i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy ryż, dokładnie mieszamy.


Podajemy na ciepło lub na zimno.


Porada:

W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. Kiedy wchłonie wodę, odstawiamy garnek pod przykryciem na ok. 10 min., po tym czasie mieszamy widelcem i usuwamy przyprawy.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Mini paszteciki wigilijne

Mini paszteciki wigilijne

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Śledzie z żurawiną - świąteczna sałatka śledziowa
1

Śledzie z żurawiną - świąteczn…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sos żurawinowy na czerwonym winie
1

Sos żurawinowy na czerwonym wi…

food² food²
Food Square

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami
1

Pierogi z soczewicą, kapustą i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną
1

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan
2

Pilaw z brukselką, żurawiną i…

food² food²
Food Square

Ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, marchewką i porem
3

Ryż smażony z kurczakiem, jajk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowy paprykarz szczeciński
5

Domowy paprykarz szczeciński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pełnoziarniste risotto z dynią
2

Pełnoziarniste risotto z dynią

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Risotto z podgrzybkami i chipsem z parmezanu
1

Risotto z podgrzybkami i chips…

food² food²
Food Square

Paprykarz domowy
1

Paprykarz domowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!