Pilaf z pistacjami i żurawiną

Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l wody
  • 360 g brązowego ryżu
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g pistacji
  • ½ granatu
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ryż zalewamy wodą, dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, goździki, cynamon i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko bez gniazda, ale ze skórką. Całość smażymy, jednak jabłka muszą pozostać jędrne.


Do ryżu dodajemy żurawinę, obrane i posiekane orzechy, cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki i ziarenka granatu.


Sos:

Olej lniany Kujawski mieszamy z octem jabłkowym i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy ryż, dokładnie mieszamy.


Podajemy na ciepło lub na zimno.


Porada:

W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. Kiedy wchłonie wodę, odstawiamy garnek pod przykryciem na ok. 10 min., po tym czasie mieszamy widelcem i usuwamy przyprawy.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Kulki z kaszy jaglanej

Kulki z kaszy jaglanej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Idealny mus truskwakowy

Idealny mus truskwakowy

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami

Zdrowe ciasteczka owsiane z or…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną

Orzechowa szarlotka z pianką i…

Dzi Dzi
karmelowy

Chleb z orzechami

Chleb z orzechami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami

Sałatka z pieczonego buraka, s…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Wiosenna sałatka ziemniaczana…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami

Sałatka z pieczonego buraka, s…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z sosem majonezowo-musztardowym

Prosta sałatka z ziemniaków, j…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą
2

Sałatka jarzynowa z wędzoną ma…

Dzi Dzi
karmelowy

Sałatka wielkanocna
1

Sałatka wielkanocna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z tuńczykiem na  krakersach
1

Sałatka z tuńczykiem na krake…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki