Pilaf z pistacjami i żurawiną

Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l wody
  • 360 g brązowego ryżu
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g pistacji
  • ½ granatu
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ryż zalewamy wodą, dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, goździki, cynamon i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko bez gniazda, ale ze skórką. Całość smażymy, jednak jabłka muszą pozostać jędrne.


Do ryżu dodajemy żurawinę, obrane i posiekane orzechy, cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki i ziarenka granatu.


Sos:

Olej lniany Kujawski mieszamy z octem jabłkowym i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy ryż, dokładnie mieszamy.


Podajemy na ciepło lub na zimno.


Porada:

W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. Kiedy wchłonie wodę, odstawiamy garnek pod przykryciem na ok. 10 min., po tym czasie mieszamy widelcem i usuwamy przyprawy.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pomidory nadziewane tuńczykiem
1

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Risotto z dynią i z parmezanem
1

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Smażony ryż z kimchi
1

Smażony ryż z kimchi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
3

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy