Pilaf z pistacjami i żurawiną

Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l wody
  • 360 g brązowego ryżu
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g pistacji
  • ½ granatu
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ryż zalewamy wodą, dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, goździki, cynamon i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko bez gniazda, ale ze skórką. Całość smażymy, jednak jabłka muszą pozostać jędrne.


Do ryżu dodajemy żurawinę, obrane i posiekane orzechy, cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki i ziarenka granatu.


Sos:

Olej lniany Kujawski mieszamy z octem jabłkowym i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy ryż, dokładnie mieszamy.


Podajemy na ciepło lub na zimno.


Porada:

W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. Kiedy wchłonie wodę, odstawiamy garnek pod przykryciem na ok. 10 min., po tym czasie mieszamy widelcem i usuwamy przyprawy.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z bobu i pieczonych pomidorów

Sałatka z bobu i pieczonych po…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z szynką parmeńską, gr…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Sałatka z ziemniakami i fetą
1

Sałatka z ziemniakami i fetą

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z kalmarami, chorizo i karczochami

Sałatka z kalmarami, chorizo i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z ciecierzycą a'la cezar

Sałatka z ciecierzycą a'la…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego

Sałatka z kaszy pęczak, bobu i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z bobem, boczkiem i młodymi ziemniakami
1

Sałatka z bobem, boczkiem i mł…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka z kalafiora, awokado i fety

Sałatka z kalafiora, awokado i…

figmara figmara
figowe smaki

Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem

Ciepła sałatka z jarmużem, grz…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Taboule nie tylko do pracy

Taboule nie tylko do pracy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Świeża, letnia sałatka z quinoa, szpinakiem i arbuzem

Świeża, letnia sałatka z quino…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Sałatka z ogórkiem i krewetkami według Gordona Ramsaya

Sałatka z ogórkiem i krewetkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust