Pilaf z pistacjami i żurawiną

Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pilaf z pistacjami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l wody
  • 360 g brązowego ryżu
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g pistacji
  • ½ granatu
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ryż zalewamy wodą, dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, goździki, cynamon i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.


Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko bez gniazda, ale ze skórką. Całość smażymy, jednak jabłka muszą pozostać jędrne.


Do ryżu dodajemy żurawinę, obrane i posiekane orzechy, cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki i ziarenka granatu.


Sos:

Olej lniany Kujawski mieszamy z octem jabłkowym i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy ryż, dokładnie mieszamy.


Podajemy na ciepło lub na zimno.


Porada:

W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. Kiedy wchłonie wodę, odstawiamy garnek pod przykryciem na ok. 10 min., po tym czasie mieszamy widelcem i usuwamy przyprawy.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z selerem naciowym i kapustą pekińską – pyszna

Sałatka z selerem naciowym i k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Obiadowa sałatka na ciepło z kurczakiem, kokosem i warzywami
1

Obiadowa sałatka na ciepło z k…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem

Sałatka z kurczakiem i grejpfr…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Sałatka z kuskusem i pieczarkami
2

Sałatka z kuskusem i pieczarka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka z paluszków krabowych i selera naciowego
1

Sałatka z paluszków krabowych…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą

Sałatka z kaczką, pieczonymi b…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
2

Pulpeciki z soczewicy z sosem…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto pleśniak z keksówki
1

Ciasto pleśniak z keksówki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto pietruszkowe
1

Ciasto pietruszkowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Najlepsze serowe pączki
3

Najlepsze serowe pączki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Dyniowa zupa na oleju kokosowym

Dyniowa zupa na oleju kokosowy…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Meksykańska pikantna potrawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz