Pikelets - australijskie placuszki - kuchnia australijska
Dziś zawędrowaliśmy do Australii.
Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami.
Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii.
Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.
Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru.
Ze względu na swe malutkie rozmiary są świetnym pomysłem do zapakowania w bento!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1 pełna szkl
* mleko – 250 ml
* jajko – 1 szt
* cukier – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* roztopione masło – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki ( żeby napowietrzyć ), odstawiamy na ok. 20 minut.
Po tym czasie mieszamy i smażymy na rumiano niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.
Przed każdym smżeniem mieszamy ciasto!
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!