Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit
![Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit](/obrazek/duze/pikantny-placek-dyniowy-z-ajwarem-super-fit-371301.jpeg)
![Zdjęcie: Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit Zdjęcie - Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/371301.jpeg)
Pikantny placek dyniowy na cieniutkim razowym spodzie orkiszowym. Spoiwem łączącym surową, startą dynię jest ajwar (pasta parykowo-bakłażanowa- przepis tu) zamiast tradycyjnej śmietany z jajkami. Górę placka stanowią pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Same warzywa, zatem super fit! Dużo zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów!
Szybka, łatwa, nie może się nie udać. Obłędnie smaczna, także bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki:
![Zdjęcie: Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit Zdjęcie - Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/371300.jpeg)
6 łyżek oleju
1 jajko
400 g dyni
1 cytryna - bio
1 ząbek czosnku
1 cebula
200 g ajwaru
1 łyżeczka kolendry/kuminu
sól, pieprz
50 g czarnych oliwek bez pestek
10 pomidorków koktajlowych
250 g jogurtu greckiego
kilka łodyżek melisy, mięty
![Zdjęcie: Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit Zdjęcie - Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/371299.jpeg)
- olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki
- piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C
- dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry
- przprawina masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut
- pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć na placku 10 minut przed zakończeniem pieczenia
- jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, startą skórką z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i miodem
- placek delikatnie ostudzić i podawać z sosem jogurtowym
![Zdjęcie: Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit Zdjęcie - Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/371298.jpeg)