Pikantny gulasz pomidorowy z karczku
Pikantny gulasz pomidorowy z karczku to typowy zimowy posiłek. Już samo mięso, nie należy do dietetycznych, jest pożywne i syte, a przyprawy działają przyjemnie rozgrzewająco.
Gulasz przygotowałam bez dodatku mąki i śmietany. Potrawę zagęszcza skoncentrowany sos pomidorowy przygotowany na zimowe zapasy jesienią.
Składniki:
około 800 g karczku
1 cebula
3-4 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
1 szklanka bulionu warzywnego
400 ml domowego sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie
2 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
oregano
Wykonanie:
- umyte i osuszone mięso pokroić w 2-3 cm kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i papryce w proszku
- intensywnie obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni lepiej mięso obsmażyć w 2 ratach. Przerzucić mięso do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną posiekną cebulę, z posiekanym czosnkiem i startym imbirem. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać część bulionu i dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla. Wlać resztę bulionu, tak by przykryć mięso i dusić około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem
- dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu
- podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z czerwonych buraczków