Pikantny chutney ananasowy

Pikantny chutney ananasowy

Zdjęcie - Pikantny chutney ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naprawdę lubię połączenie słodyczy i pikanterii. Jestem fanką konfitury cebulowej i wszelkich innych owocowo-wytrawnych połączeń, z ostrą nutą w tle. Dlatego tak bardzo lubię wszelkie „chutneye” czyli przygotowane na bazie owoców sosy, dodatki do wytrawnych dań. Ten z ananasa, z dodatkiem chili skradł moje serce!

Zdjęcie - Pikantny chutney ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chutneye świetnie nadają się jako dodatek do deski serów (na zdjęciu widzicie grzanki z kozim serem i ananasowym  chutneyem właśnie), idealnie pasują do grillowanych mięs.

Zdjęcie - Pikantny chutney ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ chutney ma w sobie i cukier, i ocet, możecie go nawet przez kilka tygodni przechowywać w lodówce. Oczywiście doprawcie go do smaku, może być bardziej/mniej pikantny, naprawdę słodki lub delikatny. Eksperymentujcie także z dodatkami- możecie pokusić się o dodanie świeżo tartego imbiru, szczypty cynamonu lub świeżego czosnku.

Zdjęcie - Pikantny chutney ananasowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ananas - świezy, 1/2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 szt
  • chili - 1 szt (lub do smaku)
  • oliwa - 2 łyżki
  • goździki - 2 szt
  • mieszanka curry - 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • cukier brązowy - 3 łyżki
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
Przygotowanie:

Ananas obierz, pokrój w  małą kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno poszatkowaną cebulę, dodaj goździki, curry. Dodaj cukier, a następnie posiekane chili.

Dolej ok. ½ szklanki wody oraz ocet. Gotuj, aż ananas będzie zupełnie miękki (ok. 20 minut), a płyn odparuje tworząc rodzaj „konfitury”.

Dopraw do smaku.

Kategorie przepisów