Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem
Pierożki, paszteciki, wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam!
Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka.
Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów.
Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 3250 g
* letnia woda – 100 ml
* mleko – 70 ml
* świeże drożdże – 12 g
* jajko -1 szt
* cukier -1 łyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* chili, czarnuszka, kurkuma
+ jajko do posmarowania
FARSZ:
* filet z kurczaka – ok. 400 g
* cebula – 2 szt
* czosnek – 3-4 ząbki
* jajo – 2 szt
* sól, pieprz, papryka
* pestki dynii
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut.
Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili i płaską łyżeczką kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu wałkujemy na duży placek i za pomocą ringu wycinamy okręgi jak na pierogi.
FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego , podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości.
Tak usmażonego siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
PIEROGI:
Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy ok. 20minut /200C.
Smacznego!