Pikantna zupa z pieczonych warzyw
Pikantna zupa z pieczonych warzyw, mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Poza sezonem można pominąć dodatek dyni lub zastąpić ją mrożoną kukurydzą albo czerwoną fasolą.
Pikantna zupa z pieczonych warzyw znana jest chyba pod każdą szerokością geograficzną, choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna.
Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw.
Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Pikantna zupa z pieczonych warzyw
Składniki:
- 2 zwykłe marchewki
- 2 marchewki filetowe (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki)
- 3 pietruszki
- około 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu)
- 3-4 duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- 1 lub 2 papryczki chili
- 2 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- ćwierć bardzo małego selera (około 70 g)
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi)
- 2 liście laurowe
- 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- duża szczypta cynamonu
- kilka łyżek oleju
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- świeży szczypiorek do dekoracji
- opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu
Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać, skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut).
Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw.
Pikantna zupa z pieczonych warzyw - wariant dla użytkowników wolnowarów
Warzywa przygotować jak w przepisie powyżej i przełożyć do misy wolnowaru
Czas wolnowarzenia
opcja low - 4-5 godzin
opcja high - 3-4 godziny
Pikantna zupa z pieczonych warzyw może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami.
A może masz ochotę na:
Zupa grzybowa
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną
Harira - pożywna zupa marokańska
Pikantna zupa z pieczonych warzyw