Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy

Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy
Zdjęcie - Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantna zupa krem z marchwi i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 600 g marchwi (umytej i grubo startej)
  • 140 g czerwonej soczewicy
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml mleka
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
Przygotowanie

Rozgrzej garnek i podsmaż kmin rzymski oraz płatki chili przez 1 min. lub aż zaczną podskakiwać na patelni. Dzięki temu z nasion wydobędziesz niesamowity aromat. Odmierz połowę nasion i odstaw.


Wlej olej Kujawski ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią, dodaj marchew, soczewicę, bulion i mleko. Całość zagotuj i na wolnym ogniu gotuj dalej przez około 15 min., albo aż soczewica będzie miękka. Dokładnie zmiksuj przy użyciu blendera.


Podając połóż łyżeczkę jogurtu na wierz i posyp zachowanymi nasionami.



Przepis pochodzi z sandrabakesaparty.pl

Kategorie przepisów