Pikantna zupa grzybowa z łososiem
Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi grzybami, ziemniakami, łososiem i chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie, śmietankową zupę grzybową i podkręconą zupę grzybową – wszystkie przepyszne, polecam gorąco!
Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, szczegóły poniżej ?
Scroll down for recipe in English
Pikantna zupa grzybowa z łososiem(4-6 porcji)
Składniki:
- 350 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę
- 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- listki z kilku gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.
- Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli i pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.
- Następnie wlej bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną.
- Po tym czasie dodaj łososia i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Sprawdź doprawienie i podawaj.
Przygotowanie TCC:
- Do misy wyposażonej w mieszadło wlej łyżkę oleju, włóż cebulę i czosnek i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut.
- Dodaj grzyby, ziemniaki, selera, chilli, pomidora i tymianek i uruchom program P1 Slow Cook na kolejne 5 minut.
- Następnie wlej bulion i uruchom program P2 temperatura 100 oC Slow Cook na 20 minut.
- Po tym czasie dodaj łososia i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut po czym podawaj.
Smacznego!
English version
Spicy mushroom soup with salmon(4-6 servings)
Ingredients:
- 350 g of salmon without skin and boneless, cubed
- 250 g of forest mushrooms, cleaned and quareterd
- 1 onion, diced
- 2 medium potatoes, peeled and cut into cubes
- 1 celery stalk, sliced
- 2 cloves of garlic, finely chopped
- 1 chilli pepper, seeded and finely diced or sliced
- 1 tomato, cut into cubes
- 1 l of chicken or vegetable stock
- 1/2 cup double cream
- leaves from a few thyme sprigs or 1/2 teaspoon dried
- oil for frying
- salt and pepper
Preparation:
- In a medium saucepan, heat one tablespoon of oil, add onions and cook until translucent.
- Add the mushrooms and garlic, cook until lightly browned and add the potatoes, celery, chilli and tomato. Cook, stirring from time to time, for about 5 minutes.
- Next add stock, cover and cook for about 15 minutes until the potatoes are tender.
- Add the salmon and cream, season with salt and pepper to taste and cook for another 5 minutes.
- Check the seaosning and serve.
Preparation for TCC:
- In a bowl fittted with stirrer add one tablespoon of oil, onion and garlic and launch P1 Slow Cook program for 5 minutes.
- Add mushrooms, potatoes, celery, chilli, tomatoes and thyme and launch the Slow Cook P1 for 5 minutes.
- Add stock and start the P2 Slow Cook for program at 100 ° C for 20 minutes.
- Next add salmon and cream, salt and pepper to taste and start P1 Slow Cook for 5 minutes then serve.
Enjoy!