Pikantna i kremowa zupa czosnkowa

Pikantna i kremowa zupa  czosnkowa

Jedna z najlepszych zup czosnkowych, jaką do tej pory jadłam. A wierzcie mi było ich sporo:) Jest niesamowicie gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna - jeśli nie lubicie pikantnych zup zastąpcie chili słodką papryką w proszku - też będzie dobrze. A co najwspanialsze, moje trzyletnie dziecko zajadało się nią. Polecam!

Zdjęcie - Pikantna i kremowa zupa  czosnkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

/źródło: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki/

Pikantna i kremowa zupa czosnkowa

Składniki:

  • cebula
  • główka czosnku
  • papryczka chili (ew. słodka i ostra papryka w proszku)
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 10 dag ryżu
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyzeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanych ziół: bazylii, szałwi, natki pietruszki

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i oczyszczoną z pestek papryczkę posiekać. Warzywa podsmażyć na oliwie. Następnie wsypać ryż, wymieszać i jeszcze smażyć przez chwilę. Następnie dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż stanie się miękki. Wtedy dodać pomidory wraz z zalewą, pogotować przez kilka minut i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. garam masala. Podawać z grzankami, posypaną posiekaną zieleniną.

Zdjęcie - Pikantna i kremowa zupa  czosnkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

Zdjęcie - Pikantna i kremowa zupa  czosnkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami              oraz             Zdjęcie - Pikantna i kremowa zupa  czosnkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów