Pikantna i kremowa zupa czosnkowa
Jedna z najlepszych zup czosnkowych, jaką do tej pory jadłam. A wierzcie mi było ich sporo:) Jest niesamowicie gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna - jeśli nie lubicie pikantnych zup zastąpcie chili słodką papryką w proszku - też będzie dobrze. A co najwspanialsze, moje trzyletnie dziecko zajadało się nią. Polecam!
/źródło: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki/
Pikantna i kremowa zupa czosnkowa
Składniki:
- cebula
- główka czosnku
- papryczka chili (ew. słodka i ostra papryka w proszku)
- puszka pomidorów w zalewie
- 10 dag ryżu
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 łyzeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanych ziół: bazylii, szałwi, natki pietruszki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i oczyszczoną z pestek papryczkę posiekać. Warzywa podsmażyć na oliwie. Następnie wsypać ryż, wymieszać i jeszcze smażyć przez chwilę. Następnie dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż stanie się miękki. Wtedy dodać pomidory wraz z zalewą, pogotować przez kilka minut i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. garam masala. Podawać z grzankami, posypaną posiekaną zieleniną.
Smacznego!
Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy
oraz