Pij na zdrowie. Maślanka truskawkowa
Czy wiedzieliście o tych cudach maślanki? :
(informacje ze stronek: obiadujemy.pl
hipokrates2012)
"(...)najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Oddziałując korzystnie na organizm ludzki, jednocześnie napój ten nie tuczy. 100 g maślanki dostarcza nam tylko 34 kcal. Nie musi jej sobie żałować nikt dbający o linię. Kwaskowaty smak odświeża, orzeźwia, powoduje, że przyrządzone z maślanki koktaile doskonale gaszą pragnienie. To bardzo ważne w czasie upałów(...)"
Witaminy i minerały
"(...)Witamina B12 zawarta w maślance pomaga w syntezie kwasów tłuszczowych i aminowych, co zapobiega anemii, zwalcza stres, a także wspomaga wzrost komórek nerwowych. Witamina B12 jest również odpowiedzialna za przekształcanie glukozy w energię, stąd jest tak ważna w organizmie. Potas i ryboflawina zawarte w maślance obniżają ciśnienie krwi, a wapń poprawia kondycję kości.
Naturalny probiotykJest naturalnym probiotykiem, czyli produktem zawierającym dobre bakterie, które bytując w jelitach utrzymują w równowadze układ trawienny, a tym samym układ odpornościowy. Ze względu na dużą zawartość bakterii kwasu mlekowego maślanka pomaga również zmniejszać wydzielanie kwasów żołądkowych i łagodzi zgagę. Maślanka jest znana jako dobry pokarm alkalizujący organizm (odkwaszający organizm). Pomaga również w przypadku niestrawności. Jest doskonała przy odwodnieniu i problemach gastrycznych. Podając dziecku maślankę z odrobiną miodu i cukru można powstrzymać u niego wymioty i biegunkę.
Alternatywa dla mlekaWarto też wiedzieć, że maślanka jest zdrowszą alternatywą mleka. Nawet te osoby, które nie tolerują laktozy, mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń, pijąc maślankę. Tym, którzy mają problemy z trawieniem, zaleca się picie maślanki zamiast mleka.
A biorąc pod uwagę fakt, że zawiera mniej tłuszczu niż mleko, jest też doskonałym produktem dla wszystkich odchudzających się.
Polecam Wam bardzo prosty przepis, idealny na ciepłe dni:
Składniki:
1 szklanka maślanki (najlepiej z lodówki)
3/4 szklanki truskawek
1 łyżeczka miodu
Przyrządzanie:
Wszystkie składnik zmiksować ze sobą.
Smacznego :)
(informacje ze stronek: obiadujemy.pl
hipokrates2012)
"(...)najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Oddziałując korzystnie na organizm ludzki, jednocześnie napój ten nie tuczy. 100 g maślanki dostarcza nam tylko 34 kcal. Nie musi jej sobie żałować nikt dbający o linię. Kwaskowaty smak odświeża, orzeźwia, powoduje, że przyrządzone z maślanki koktaile doskonale gaszą pragnienie. To bardzo ważne w czasie upałów(...)"
Witaminy i minerały
"(...)Witamina B12 zawarta w maślance pomaga w syntezie kwasów tłuszczowych i aminowych, co zapobiega anemii, zwalcza stres, a także wspomaga wzrost komórek nerwowych. Witamina B12 jest również odpowiedzialna za przekształcanie glukozy w energię, stąd jest tak ważna w organizmie. Potas i ryboflawina zawarte w maślance obniżają ciśnienie krwi, a wapń poprawia kondycję kości.
Naturalny probiotykJest naturalnym probiotykiem, czyli produktem zawierającym dobre bakterie, które bytując w jelitach utrzymują w równowadze układ trawienny, a tym samym układ odpornościowy. Ze względu na dużą zawartość bakterii kwasu mlekowego maślanka pomaga również zmniejszać wydzielanie kwasów żołądkowych i łagodzi zgagę. Maślanka jest znana jako dobry pokarm alkalizujący organizm (odkwaszający organizm). Pomaga również w przypadku niestrawności. Jest doskonała przy odwodnieniu i problemach gastrycznych. Podając dziecku maślankę z odrobiną miodu i cukru można powstrzymać u niego wymioty i biegunkę.
Alternatywa dla mlekaWarto też wiedzieć, że maślanka jest zdrowszą alternatywą mleka. Nawet te osoby, które nie tolerują laktozy, mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń, pijąc maślankę. Tym, którzy mają problemy z trawieniem, zaleca się picie maślanki zamiast mleka.
A biorąc pod uwagę fakt, że zawiera mniej tłuszczu niż mleko, jest też doskonałym produktem dla wszystkich odchudzających się.
Polecam Wam bardzo prosty przepis, idealny na ciepłe dni:
Składniki:
1 szklanka maślanki (najlepiej z lodówki)
3/4 szklanki truskawek
1 łyżeczka miodu
Przyrządzanie:
Wszystkie składnik zmiksować ze sobą.
Smacznego :)